Talianska rodina pri večeri – zážitok, z ktorého sa môžeme učiť
Človek môže mať radosť v živote z množstva vecí – dobré jedlo, výborní ľudia, krásne miesta, chutné víno, zaujímavý film… A potom je tu špeciálna kategória – radosť z pozorovania talianskej rodiny pri večeri. Počas troch až štyroch hodín, ktoré obvykle taká pravá talianska večera (aj u nás v reštaurácii) trvá, zažije talianska rodina smiech, hádku, láskavé objatia ale predovšetkým, najchutnejšie domáce talianske jedlo, ktoré musí patrične každý pri stole aj oceniť.
Na jednej strane je veľa hladných krkov, na druhej strane je človek ktorý chce hladné krky, (pozor, nie čím skôr!) ale čo najlepšie nakŕmiť! To je hlavný rozdiel medzi domácou talianskou kuchyňou a „domácou“ kuchyňou vo Friends and Rosario restaurant. Chceme, aby ste boli u nás spokojní, najedení a mohli si užívať taliansku večeru so všetkým, čo k tomu patrí. Tak čo teda patrí talianskemu servisu?
Čas
Každý ďalší chod prichádza ani skoro, ani neskoro. Prichádza vtedy, keď je naňho čas. O talianskych chodoch si ešte povieme v inom článku. Podstatné je, že ich môže byť pri bežnej večeri pokojne aj päť. Preto si jedlo vychutnávajte, rozprávajte sa pri tom, pozerajte sa na svoju spoločnosť a tešte sa z jedla pred vami. Aby vám stihlo vytráviť do ďalšieho chodu.
Kým nezješ, neodchádzaš
S tým súvisí aj ďalší typický taliansky zvyk. Jedlo je dar, večera je často vrchol dňa. Preto sa od stola v tradičnej talianskej domácnosti nedochádza, kým nie sú taniere prázdne. Často sa vám v Taliansku stane, že pokiaľ svoju porciu nedojete, kuchár bude nad vami stáť dovtedy, kým celú porciu nezjete. Alebo si bude myslieť, že vám nechutí a pripraví vám ďalšiu porciu. Aj keď máte pocit, že o chvíľu prasknete. Takto to skrátka je, preto odporúčame držať sa prvého bodu – mať čas. A to nie len v Taliansku, ale pokojne aj u nás v talianskej reštaurácii v srdci Nitry.
Neporiadok
Žiadna večera sa nezaobíde bez chutného talianskeho chleba s chrumkavou kôrkou. Ten si Taliani často lámu v rukách a až potom sa do neho zahrýznu. To znamená, že žiadna večera sa nezaobíde bez neporiadku na stole. Zabudnite na vyčítavé pohľady od mamy, že ste jej pokvapkali obrus. Mama vám s radosťou pridá ďalšiu príliš plnú naberačku mäsového ragú či pomodoro omáčky.
Živé rozhovory
Pri jedle sa v Taliansku rozpráva. A veľa. A aj vďaka tomu sú talianske rodiny silné a milujúce. Aj keď sa dvakrát pohádajú, zato sa štyrikrát pri jedle udobria.
Pán domáci
Snáď najdôležitejším bodom je vždy hostiteľ. Taliani sú veľmi pohostinní ľudia. A keďže radi varia, vždy varia najradšej pre niekoho. Recepty na typické talianske jedlá ako je napríklad neapolská pizza alebo recept na domáce lasagne, si podávajú z generácie na generáciu a toto rodinné tajomstvo si radi aj uchovávajú. O to majú radšej, keď svojim rodinným pokladom môžu ponúknuť niekoho ďalšieho. Tak je to aj v prípade Rosaria, ktorý sa rád podelí s tým, čo ho učili jeho príbuzní. A či už je to morská ryba, talianske cestoviny so špeciálnou omáčkou alebo krémové rizoto, vždy je veľmi rád, keď jeho zákazníkom, priateľom, chutí.