Syr a víno, nerozluční kamaráti

Občas od vás, našich najmilších zákazníkov, dostávame otázku, ako si správne vybrať víno k syru. Alebo radšej povieme syr k vínu? Akokoľvek, neexistuje na to jednoznačná odpoveď. Vlastne áno – vyberte si také, aké vám chutí. Ale poradíme vám zopár jednoduchých tipov, ako dostať zo syra to najlepšie a z vína to najbohatšie, ich správnou kombináciou.

Jeden snáď najznámejší tip je, že čím výraznejší, plnší, voňavejší syr, tým plnšie, vyzretejšie a voňavé víno. Čiže ak hovoríme o farbe vína, nepovieme žiadnu novinku, že biele slovenské víno, talianske biele víno alebo svetové víno, (ak je víno dobré, na pôvode nezáleží) treba kombinovať s ľahkými syrmi. Či už je to nezrejúci syr z kravského mlieka, alebo ľahký mladý ovčí syr, či kozí syr.

Našim zákazníkom s hrdosťou odporúčame svieže sicílske víno Anthilia, Donna Fugata. Kombinácia jemných ovocných tónov pri prvom súste a poľných kvetov dotvorí ľahkosť chutí sviežich syrov.

Druhým odporúčaním, ak chcete ľahké, svieže biele víno s dlhou dochuťou, je víno Sauvignon, Ca di Rajo. Veľmi vhodné k syrom s bielou plesňou alebo syrom servírovaným aj ako predjedlo.

Svieže ružové víno, napríklad Chiaretto Classico Le Morette alebo šumivé víno sú určite viac vyhľadávané a známe ako letné vína. U nás ich nájdete v celosezónnej ponuke a odporúčame ich popíjať na terase a v hlavne v kombinácii s ricottou, mozzarelou alebo len tak, samotné A nezabudnime na mäkké syry! Veď také naše Prosecco Rebuli Zerogrammi priam volá po chutnej gorgonzole.

Červené vína je ťažko hodiť do jedného vreca so všetkými syrmi. Napríklad také Vapolicella, Quinarelli 2008, čo je vynikajúce červené, intenzívne, komplexné víno so závanom višní ale aj balzamika, je dokonalým spoločníkom k zrejúcim syrom. Na druhej strane naše obľúbené Primitivo, Togaro sa jednoznačne dopĺňa s trochu výraznejšími syrmi ako je naprílkad parmezán (Parmigiano Reggiano) alebo Grana Padano. Týmto syrom sme sa už venovali v článku o varení s kráľmi syrov.

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek kombináciu, hlavne verte svojim inštinktom. A nebojte sa nás opýtať na naše skúsenosti a názor, veď naši kuchári či someliéri si sami prešli podobnými otázkami na someliérskych kurzoch.