pizza nitra - Friends & Rosario ristorante

Príbeh talianskej pizze alebo čo o nej ešte neviete

Na svete snáď niet človeka, ktorému by nechutila. Malá alebo veľká, slaná alebo sladká, s mäsom či bez neho, každý máme svojho favorita. Skvelé občerstvenie k obľúbenému televíznemu programu, vhodná voľba pre romantickú večeru ale aj chutné denné menu pre celú rodinu. Reč je o tradičnej talianskej pizzi.
Hoci už v starovekom Grécku poznali okrúhle ploché chrumkavé cesto, moderná pizza, ktorú jedávame dnes, má svoje korene na Apeninskom polostrove v mestečku Neapol. Napriek tomu, že väčšina Slovákov konzumuje častejšie pizzu ako bryndzové halušky, tieto fakty ste o nej určite netušili:
Kráľovská Marguerita
Vďaka tomu, že sa v 18. storočí predávala lacno, stala sa populárnym jedlom hlavne v častiach mestskej chudoby. Chrumkavé cesto s paradajkovým základom, syrom a bazalkou je vôbec prvým najstarším druhom klasickej talianskej pizze, ktorú poznáme aj pod názvom Marguerita.
História hovorí, že pri návšteve mestečka Neapol navštívil kráľ Umberto so svojou manželkou Margheritou lokálnu reštauráciu, kde im pripravili pizzové cesto s prílohami v národných farbách Talianska. Dodnes je pizza Marguerita jednou z najtradičnejších druhov, ktorá je súčasťou základného menu v každej dobrej pizzérií.
Experiment s názvom Hawai
Buď ju miluješ, alebo nenávidíš. Autorom receptu pre Pizzu Hawai je grécky kuchár Sam Panopoulos, ktorý sa v pizzérií v kanadskom Ontáriu rozhodol skombinovať slaninu s ananásom. Ku podivu si jeho experiment našiel svojich fanúšikov. Zatiaľ čo niektorí na originálnu kombináciu chutí nedajú dopustiť, iní zastávajú názor, že by sa navzájom nemali miešať.
Najväčší konzumenti? Taliani to nie sú
Číselné fakty uvádzajú, že ročne si ľudia vo svete objednajú približne päť miliárd pízz, pričom priemerný Talian zje približne 45 pízz ročne. Napriek tomu ani zďaleka nie sú jej najväčšími konzumentmi. Pokiaľ prvenstvo tipujete Američanom aj v tomto prípade sa mýlite. Najväčšími spotrebiteľmi sú prekvapivo Nóri, ktorí pizzu konzumujú s obľubou hlavne vo forme mrazeného polotovaru.