illy barista

Najlepšia káva na svete je tá talianska!

Aj Váš ranný rituál začína kávou tak ako ten náš? Ani vy si bez nej neviete predstaviť svoj život? Ak ste takým veľkým labužníkom kávy ako my a viete si kávu vychutnať plnými dúškami, pripravili sme pre Vás tip, ktorá káva sa v celosvetových rebríčkoch už stáročia drží
na popredných miestach.

 

                Najlepšia káva na svete je tá talianska! A prečo sme o tom presvedčený?  Aby ste
si nemysleli, že je to len náš subjektívny názor, prinášame Vám pár objektívnych argumentov, prečo to tvrdíme:

 

  1. Skúsenosti – Taliansko pracuje s pražením, výrobou a celkovou kultúrou kávy viac ako 500 rokov bez prestávky. To už je čo povedať. Iné krajiny pracujú s kávou len niekoľko posledných desaťročí, pri Taliansku sú to však až storočia.

 

  1. Unikátnosť – Úplne sa stotožňujeme s názorom, že nie je káva ako káva. Každá kávová kultúra má svoje špecifické výrobné procesy, tajomstvá a triky, ktoré používa k dosiahnutiu svojej unikátnej chuti. Preto má (a vždy bude mať) talianska káva v sebe „niečo také talianské“, čo iné kávy mať nebudú.

 

  1. Hrdosť, kvalita – Talianska výroba kávy má jednu z najprísnejších kvalitatívnych
    a produkčných regulácií na svete
    . Taliani sú nesmierne hrdí na svoju kávu a kultúru a preto nikto z nich nechce za žiadnu cenu pripustiť, aby sa z nej spustilo. Káva je pre nich ich srdcovou záležitosťou, preto z jej kvality nespustia .

Vďaka tomu môžme skonštatovať, že talianska káva vytvára na trhu dostatočnú konkurenciu medzi kávami. To nám dáva priestor ochutnávať, porovnávať a vnímať rozdiely
v jednotlivých druhoch kávy.

 

  1. Chuť – Mnohokrát si ľudia myslia, že talianska káva je silnejšia, intenzívnejšia oproti ostatným druhom kávy. Môže a nemusí to tak vždy byť. Chuť kávy totiž ovplyvňujú hlavne tieto 3 faktory:
  • Typ kávových zŕn – tie môžu byť silnejšie, slabšie a pod.,
  • stupeň a spôsob praženia zŕn – rozdiel je v °C pri pražení kávy, to sa odzrkadlí na výslednej chuti a sfarbení kávy (od svetlehnedej po tmavohnedú)
  • spôsob prípravy kávy – espresso, cappuccino, mokka, zalievaná káva, atď..

 

Dôvod, prečo si ľudia často myslia, že talianska káva je silnejšia než tie ostatné je,
že v Taliansku je bežné pripravovať si kávu tak, že na 30 – 35ml vody použijete 7g kávy. To je
v silnom kontraste voči príprave Lungo alebo Americano, kde si do kávy prilejete hektolitre vody.

 

Toto všetko môžme nazvať esenciou talianskej kávy, vďaka čomu si získala tak obrovské renomé vo svete. To je to, čo robí Talianov kávovým národom a ich kávu tak jedinečnou
a obľúbenou. 🙂