KOSTRA TALIANSKEJ KUCHYNE – CESTOVINY A ICH NAJZNÁMEJŠIE KOMBINÁCIE

Cestoviny sú nepochybne jednou zo základných surovín talianskej kuchyne. Nikdy nás neprestane udivovať, koľko rôznych tvarov a druhov existuje. Hrubé odhady uvádzajú, že naprieč všetkými krajinami sveta existuje až 350 druhov cestovín. Každý z nich je určený pre iný typ jedla. Zaujímavosťou je, že hoci sú pre nás cestoviny charakteristickou črtou talianskej kuchyne, prvé cestoviny v Taliansku rozhodne objavené neboli. Počas archeologických vykopávok sa prvé cestoviny našli v Číne a ich vek je viac ako 7 000 rokov. V dnešnom článku Vám prezradíme, aký typ cestovín sa najlepšie hodí pre konkrétny pokrm pochádzajúci z talianskej kuchyne. Snáď Vám uľahčíme budúce rozhodovanie a minimalizujeme zmätené postávanie medzi rozdielnymi druhmi cestovín.

  1. Spaghetti

Snáď najobľúbenejší a najznámejší typ cestovín, ktorý si často pamätáme zo študentských čias. Najznámejším typom sú špagety s omáčkou Bolognese. Špagety si výborne rozumejú so zeleninovými i mäsovými omáčkami. Perfektne chutia i v kombinácii s cesnakom a olivovým olejom.

 

  1. Penne

Penne predstavujú skvelého partnera pre husté omáčky. Vďaka svojmu tvaru sa omáčka dostane dovnútra cestovín a umožňuje skvelý kulinársky zážitok. Penne sú obľúbenou voľbou i na recepty, v ktorých sa cestoviny zapekajú.

 

  1. Lasagne

Panuje všeobecne vžitý názor, že lasagne predstavujú názov pokrmu.  Dovoľte nám vyviesť Vás z omylu. Lasagne sú druhom cestovín, ktorý je ideálny na prípravu pokrmov pečených v peci. Nenechajte sa obalamutiť len klasickým mäsovým pokrmom. Lasagne si perfektne rozumejú i s ragú z húb.

  1. Ravioli

Cestoviny v tvaru štvorcov, ktoré môžu byť naplnené ingredienciami od výmyslu sveta. Huby, syr, mäso, plody mora alebo zelenina – Vašej predstavivosti sa medze nekladú. Ravioli môžete i preliať obľúbenou omáčkou a pokvapkať olivovým olejom.

 

  1. Rigatoni

Cestoviny podobné penne sa vyznačujú prítomnosťou hrebeňa na vonkajšej strane. Tvar ich predurčuje na spojenie s hustými zeleninovými omáčkami. Rovnako (ako penne) sú vhodnou voľbou do zapekaných cestovinových jedál.

 

  1. Farfalle

Často ich označujeme názvom motýlik, za ktorý vďačia svojmu skutočne autentickému výzoru. Napriek svojmu drobnému tvaru sa vyznačujú skutočne veľkou plochou, ktorá perfektne drží na sebe omáčku. Neviete ako ich kombinovať? Skutočne skvelo si rozumejú so syrovými omáčkami alebo omáčkami s veľkými kúskami paradajok. Krídla cestovín omáčku perfektne držia a umožnia Vám naozaj skvelý gastronomický zážitok. Farfalle môžete zakomponovať i do studených cestovinových šalátov, ktoré sa zvyčajne podávajú s kúskami kuracieho mäsa.

  1. Linguine

Druh cestovín, ktorý patrí medzi pomerne menej známe. Sú veľmi podobné špagetám, ale líšia sa od svojich blízkych príbuzných v priereze, ktorý je viac plochý. Obecne sa považujú linguine za luxusnejší typ. Ich väčšia plocha umožňuje skvelé kombinovanie so smotanovými omáčkami alebo s morskými plodmi.

 

  1. Fusilli

Charakteristický tvar závitnice v sebe naozaj účinne zachytí kúsky mäsa alebo zeleniny pochádzajúce z hustých omáčok. Vďaka ich vlastnosti udržať v sebe väčšie i menšie kúsky dodávajú jedlám peknú textúru. Sú často využívané i na zapekanie.

 

  1. Cannelloni

V prípade tohto typu sa stretávame s dvomi variáciami – ploché pásiky alebo už zvinuté hrubé trubice. Obľúbenou náplňou, ktorá putuje do ich dutiny, je špenát kombinovaný s ricottou. Zvyčajne bývajú pokrmy z týchto cestovín poliate hustou paradajkovou omáčkou.

 

  1. Macaroni

Macaroni, alebo v našich končinách známe pod názvom kolienka, poznáme z notoricky známeho receptu makaróny so syrom. Tento typ cestovín je naozaj neodolateľný so syrovou omáčkou alebo v polievke s názvom Minestrone. Používajú sa i do pokrmov na zapekanie.

 

Cestoviny naozaj vynikajú neskutočným množstvom typov a kombinácií. Našich 10 základných druhov je len zlomkom. Spraví nám však radosť, ak sa vďaka krátkemu užitočnému sprievodcovi naučíte lepšie orientovať v rozmanitom svete cestovín.