Cestujete do Talianska? Tieto tipy vám pomôžu vychutnať si taliansku kuchyňu dosýta

Dovolenka v Taliansku je toto leto obrovským hitom a ak ste v Taliansku ešte nikdy neboli, tak za prvé – srdečne odporúčame krajinu, odkiaľ pochádzame aj my a naše talianske dobroty. A za druhé, zoznámime vás s tým, čo môžete očakávať na stole v každej dobrej talianskej reštaurácii. Prečo je na stole vždy olivový olej? Je voda s citrónom na stole na pitie? A aké víno si vypýtať, ak máte chuť na niečo naozaj lokálne?

Asi najdôležitejšie je zvyknúť si, že každá večera alebo obed môže mať (a väčšinou aj má) až 5 a viac chodov. Samozrejme, nemusíte si objednať všetkých 5 chodov, ale pre úplný taliansky zážitok určite odporúčame si dopriať plnú večeru aspoň raz za dovolenku.

Tak poďme poporiadku. Na začiatok je vždy predjedlo, alebo antipasti. Tieto jedlá sú zvyčajne ľahšie, slúžia na rozbehnutie chuťových pohárikov. Nebuďte prekvapení, keď vás počas toho ponúknu aj aperitivom. Je to nápoj na prebudenie chutí, zvyčajne obsahuje bublinky, čiže prosecco alebo nejaké iné šumivé víno. Občas sa ako aperitivo podávajú aj sladšie likéry.

Počas celej večere sa pije víno a voda. Víno si môžete vybrať z vínnej karty. Odporúčame však sem tam (a najmä vo vinárskych regiónoch) zvoliť aj vino della casa, čo je domáce víno, ktoré nosia v pol litrových alebo litrových krčahoch. Môže byť biele alebo červené a zvyčajne je naozaj lokálne a veľmi ľahké a chutné. Dobre sa pije a ponúka náhľad na lokálne vinárske majstrovstvo.

Čiže keď už máme v ruke vínko, začína sa talianska večera a z antipasti si vyberáte polievku, šalát, bruschettu alebo výber lokálnych masových a syrových výrobkov. Už od prvého chodu máte na stole pečivo – či už je to focaccia, domáci chlebík, pečivo vo forme buchtičiek,…záleží od regiónu, kde večeriate. Veľmi odporúčame pečivo vždy ochutnať, určite bude čerstvé, pretože na tom si Taliani dajú veľmi záležať.

Olivový olej na stole tiež bude stopercentne stáť za to, preto sa nebojte neporiadku, kvapnite si pár kvapiek oleja na tanierik a namáčajte si doň aj pečivo. Mhmmmm grandiózne.

Po antipasti nasleduje primi. Toto jedlo je na utíšenie prvotného hladu, preto to radšej s tým pečivom hneď na začiatku neprežeňte. Primi je v zásade teplé jedlo a zvyčajne to budú rôzne druhy cestovín s omáčkami – bolognese, ragu, putanesca, arrabiata,… alebo talianske krémové rizotá. Aj keď sa to Slovákom zdá občas neuveriteľné, ale ešte aj druh cestovín, ktoré si k danej omáčke vyberiete, je veľmi dôležitý. A zvyčajne vám preto dajú aj na výber, či to budú spaghetti, tagliatelle alebo linguine alla carbonara? Rôznym druhom cestovín sa povenujeme v inom článku.

Tak a už máme za sebou antipasti, primi a nasledujú secondi. Tu je na výber zvyčajne mäso alebo ryba s prílohou. Často si vyberáte z lokálnych rýb a mäsa, a to aj veľmi odporúčame. Preto si vždy naštudujte, do akého regiónu idete, čo sa tam chová alebo aké ryby sa tam lovia. Ale v lepšej reštaurácii vám to určite sami radi povedia a poradia.

Možno ste sa s tým už veľakrát stretli a možno vám povieme úplnú novinku, ale vodu s citrónom, ktorú vám prinesú k druhému jedlu, nie je na pitie. Citrón je prirodzený odmasťovač a očistí vaše ruky od rýb, morských plodov alebo mastného mäsa. Preto sa nebojte vložiť ruky do misky a poriadne osušiť v bavlnenej utierke.

Keď už sme pri utierke alebo obrúsku. Určite sa ho nebojte použiť počas celej večere. Keď sa obhliadnete okolo seba, uvidíte talianov s krásnymi bielymi košeľami bez známok po pomodoro omáčke práve preto, že mali pri krku od začiatku pripevnený obrúsok.

Ale späť k nasledujúcim chodom. Voľba contorna, alebo tiež prílohy, je už úplne na vás. Môže to byť pokojne zelenina na grile alebo zemiaky na rôzny spôsob. Pamätajte však, že máte pred sebou ešte jedno prekvapenie – dezert. Preto myslite ľahšie.

A sme skoro na konci. Dezert. Tuto sa nechajte hýčkať, alebo využite možnosť dať si kávu. Veď večerou sa noc ešte len začína. Večer sa pije káva čistá, prípadne s cukrom alebo s mliekom. Určite nie cappuccino (len to nie! To sa pije IBA na talianske raňajky!).

Večeru zapíjame silnejším likérom alebo tiež digestivom – doslova na trávenie. To môže byť pokojne grappa, alebo bylinkovejšie či ovocnejšie likéry typu limoncelo, amaretto či campari.

Veríme, že budete mať v Taliansku počas dovolenky svoj vlastný zážitok! Nebojte sa nám poslať svoj zážitok cez Instagram a tešíme sa, že si ho prídete pripomenúť k nám, do pravej Talianskej reštaurácie uprostred Nitry.