Buona Pasqua a Buon appetito!

Presne tak, rovnako ako iné sviatky, aj Veľká noc je v Taliansku bezprostredne spojená s jedlom. V rôznych častiach Talianska sa tieto špeciality líšia, my si prejdeme tie základné jedlá a potraviny, ktoré v Taliansku počas Veľkej noci určite nájdete.

Pasqua, ako ju Taliani nazývajú, je spojená s kresťanskou slávnosťou zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Sviatky sa začínajú štvrtkom – dňom, kedy Ježiš večeral s apoštolmi, nasleduje Veľkým piatkom, dňom ukrižovania Krista. Tento deň síce nie je deň pracovného pokoja (narozdiel od Slovenska), avšak takmer v každom meste sa dejú sprievody s krížom. V sobotu je v uliciach bežný pracovný ruch, až o polnoci sa rozoznejú kostolné zvony.

Najdôležitejším dňom Veľkej noci je nedeľa, v ten deň nenájdete otvorené žiadne talianske reštaurácie a Taliani v tento deň idú do prírody na piknik, navštevujú sa s rodinami alebo majú vyslovene odpočinkový deň.

Pondelok zase nazývajú Pasquetta alebo tiež Malá Veľká noc. V tento deň je už opäť všetko otvorené. Poďme si teda povedať, čo nájdeme v každej Talianskej domácnosti, ktorá Veľkú noc oslavuje.

Jahňa alebo aj Agnello

Jahňa má hlbokú symboliku v kresťanskom svete, preto nemôže chýbať ani na veľkonočnom stole. Jahňa pripravujú rôznymi spôsobmi v každom regióne. Všeobecne sa marinuje a pečie, alebo sa používa v kombinácii s rôznymi druhmi cestovín. V niektorých skôr vidieckejších častiach Talianska jahňa dokonca niekoľko hodín pečú na vonkajšom ohni.

Chlieb s uvareným vajíčkom

Jedným z typických a zároveň pre nás nevšedných pokrmov je chlebový praclík, v ktorého strede sa nachádza celé uvarené vajce v škrupinke. Tento chlebík je typický pre Sardíniu, ale nájdete ho často aj v iných častiach Talianska. Jeho tvar má predstavovať ruky zovreté v modlitbe a vajce predstavuje plodnosť.

Cestoviny

Čo by to bol za taliansky sviatok, ak by aj cestoviny nemali svoje veľkonočné variácie? Tak napríklad v spomínanej Sardínii sa pripravujú ravioli plnené zemiakmi a pecorinom, doplnené o vôňu mäty a muškátového oriešku. Južné Taliansko zase pripravuje lasagne z bravčového mäsa, ricotty a vajíčka natvrdo. V okolí Bologne sa lasagne na veľkú noc plnia jahňacím, alebo špenátom.

Sladkosti

A na záver si povieme pár maškŕt, ktoré počas veľkej noci môžete ochutnať. Taliani majú radi rôzne kombinácie sladkoslaných chutí. Preto množstvo sladkostí, ktoré ochutnáte, budú zo slanej ricotty pripravené so sladkým ovocím, posypané práškovým cukrom.

Známa je aj Pastiera Napoletana, ktorá pozostáva z varených pšeničných bobúľ, ricotty, vajec, varenej pomarančovej kôry a citrónovej kôry.

A nemôžeme zabudnúť na snáď to najdôležitejšie – La Colomba. Holubica je v Taliansku znakom Veľkej noci dokonca viac než u nás kuriatka či zajace. V jej tvare sa robia aj typické veľkonočné koláče z nadýchaného cesta s kandizovaným ovocím – La Colomba. Ich príprava trvá dva dni a je tak komplikovaná, že často aj tí, ktorí majú radi domácu kuchyňu a varenie, po Colombe radšej siahnu v pekárni.

Prajeme vám chutnú taliansku Veľkú noc!