prava talianska kava illy

Ako zistíte, či je káva kvalitná?

Káva. Slovo, ktoré je pre mnohých synonymom rána. Jej vôňa nás dokáže vytiahnuť z vyhriatej postele a jej chuť pripraviť na každodenné povinnosti. Či už patríte do skupiny, pre ktorú je káva len „životabudičom“ alebo ste pravým „fajnšmekrom“, zaslúžite si len to najlepšie.

 

Overené blahodarné účinky kávy sú benefitom, ktorý vyčarí úsmev na nejednej tvári. Len málokedy sú zdravé veci aj naozaj chutné. Káva je našťastie výnimkou potvrdzujúcou toto pravidlo. To však neplatí o nekvalitnej a prepálenej káve, ktorá dokáže okrem príjemného posedenia s priateľmi pokaziť navyše aj naše zdravie. Ale ako vlastne zistíte, či je káva naozaj kvalitná?

 

Logickým parametrom na zvolenie si kvality by mala byť cena, avšak v dnešnej dobe reťazcov a značiek to už neplatí. Znakom kvalitnej kávy sú rovnomerne pražené neprepálené zrná, ktoré musia byť celé, neporušené a bez akýchkoľvek nečistôt. Ak si chcete vychutnať kvalitnú kávu, ktorá prešla rokmi testovania nielen medzi kvalifikovanými degustátormi, ale aj vyberanými jazýčkami zákazníkov, musíte pri výbere správnej odrody kávy zhodnotiť nasledujúce kritériá: typ, chuť, vzhľad, farbu, kyslosť, vek, vady, postrehnuteľné nuansie, arómu či samotnú chuťovú plnosť. Na ich základe dosiahnete celkový obraz o kvalite kávy. Pre tých, ktorým sa takýto postup zdá na prvý pohľad ako nezdolateľná úloha, máme zaručený recept, vďaka ktorému už nikdy nesiahnete po nesprávnej káve.

 

Nepochybne najistejším spôsobom je dopriať si dúšok pravej talianskej kávy. A práve tú vám v našej reštaurácii „Friends & Rosario“ ponúkame.

Illy, nesúca meno po svojom zakladateľovi, je 100% Arabica, ktorá disponuje silnejšou chuťou i vôňou, s miernym náznakom kyslosti. Vďaka trom stupňom praženia dosiahla Illy jedinečnú zmes kávy s prívlastkom výnimočnosti, ktorá spočíva v nezameniteľnej aróme a vyváženej, zamatovej chuti. Jej kávové zrná sú z každého ohľadu perfektné, bez známok akéhokoľvek poškodenia. Označenie „pravá talianska káva“ je v prípade Illy absolútne namieste, keďže sa vyrába už od roku 1933 v prístavnom meste Terst.

 

Pokiaľ si chcete kávu Illy skutočne vychutnať, odporúčame ju „srkať“. Tento spôsob je zaručeným tipom na talianske vychutnávanie kávy. Občas nepríjemný zvuk či pár kávových škvŕn je len dôkazom, že ste pravým milovníkom tohto lahodného nápoja.

 

Slovami Ernesta Illyho: „Kvalitné espresso vám pohladí jazyk.“

A presne tento pocit zažijete v našej reštaurácii.