Polievka Minestrone
Príprava | Úprava | Porcie |
---|---|---|
10 min | 50 min | 6 |
Minestrone je v Taliansku absolútnou klasikou a zrejme je to ich najobľúbenejšia a určite najznámejšia polievka. Má tak silnú tradíciu, že každý kraj si do nej pridáva niečo svoje a tak sa pri minestrone môžete stretnúť s obrovským množstvom receptov a variácii. Jej základom je zelenina a tú si každý môže vybrať podľa svojej chuti alebo napríklad sezóny. V Toskánsku dávajú pri jej varení prednosť bielej fazuli, v Ríme zasa tej strakatej. Môže byť doplnená o kurací vývar alebo sa pri jej varení používa len voda. V podstate sa tak trochu jedná o zeleninový guláš. Je lahodná, výdatná, plná vitamínov a skvelej chuti. Skúste s nami túto letnú verziu najpopulárnejšej talianskej polievky.
INGREDIENCIE
- 50 g prerastená slaninka
- 2 PL olivový olej
- 2 ks cibuľa
- 1 ks stopkový zeler
- 1 ks väčšia mrkva
- 4 strúčiky cesnak
- 1.5 litra kurací vývar (bujón)
- 1 konzerva lúpané paradajky
- 1 konzerva biela fazuľa
- 1 šálka hrášok
- 2 šálky nasekaná biela kapusta
- 100 g cestoviny
- soľ, mletá paprika, provensálske korenie, mleté čierne korenie
- extra panenský olivový olej, parmezán, petržlenová vňať
POSTUP
- Vo väčšom hrnci začneme opekať na drobné kocky nakrájanú slaninku. Pridáme olivový olej a opekáme do zlatohneda. Potom prisypeme cibuľku, ktorú sme nakrájali na tenké rezančeky a opäť restujeme. Hneď za ňou pridáme na drobno pokrájaný zeler a mrkvu. A spoločne restujeme na miernom ohni asi 5 minút.
- Pridáme cesnak a minútku opekáme spolu s ostatnou zeleninou. Potom prilejeme vývar a lúpané paradajky. Zmes privedieme k varu a pridáme fazuľku, hrášok a nasekanú kapustu. Osolíme, pridáme papriku a provensálske bylinky. Na miernom ohni varíme asi 30 minút. Vždy keď bude polievka strácať na objeme prilejeme vriacu vodu (polievka má byť redšia a ešte musí poňať aj cestovinu).
- Keď sú všetky ingrediencie mäkké a uvarené, polievku opäť ochutíme – soľ, korenie. Pridáme cestovinu (tvar podľa ľubovôle) a varíme ešte ďalších 15 minút.
- Servírujeme so zopár kvapkami olivového oleja, strúhaným parmezánom, nasekanou petrželkou a kúskom opečeného bieleho chlebíka.