Talianske dezerty sú nebíčkom v ústach
Výdatnú večeru na stole namiesto sladkých dobrôt strieda skôr čerstvé ovocie. Talianske dezerty sú v krajine pizze a cestovín určené zväčša pre zvláštne príležitosti. Napriek tomu platí, že by mali byť hlavne zdrojom radosti. Možno aj preto sú vždy tak pozoruhodné a ponúkajú nezabudnuteľný gastronomický zážitok.
Kalorický životabudič
Tiramisu sa prvýkrát objavilo už v 17. storočí v oblasti Toskánska. Dnes je medzi dezertmi voľbou číslo jeden. Taliansky životabudič (ako sám nesie v názve) je zmesou bohatých a tmavých príchutí vyrobených z mascarpone, kávy, kakaového prášku a sušienok. Tieto ingrediencie spolu vytvárajú elegantný a bohato vrstvený dezert plný zložiek s intenzívnou a rafinovanou chuťou. Jemné mascarpone je v kontraste s výraznou chuťou espressa a ostrosti kakaového prášku.
Pudingová rýchlovka
Ďalšou obľúbenou maškrtou je Panna Cotta, delikatesa, ktorú pripravíte skôr než ju stihnete vysloviť. Ide o tradičnú pochúťku z regiónu Piemont. Jej čaro spočíva v rýchlosti a jednoduchosti. Lahodnú pudingovú zmes získame rozpustením cukru v teplom kréme, ktorý môže byť ochutený rumom, kávou, príp. vanilkou. Medzitým namočíme želatínu do vody a vložíme ju do pripraveného smotanového krému. Za stáleho miešania sa želatína postupne rozpustí. Onedlho môžeme stuhnutú zmes podávať priamo z chladničky. Najčastejšie sa servíruje s bobuľovým ovocím, jahodami, malinami, príp. s karamelovou alebo čokoládovou polevou.
Krémeš a la Italia
Krémeš, známa sladká pochúťka rozšírená hlavne v končinách strednej Európy a Balkánu sa aj v Taliansku teší veľkej obľube. Hoci existuje niekoľko variácií, ako zhotoviť chutný krémeš, taliansky verzia vás navedie na to, ako pripraviť dezert s plnkou ľahučkou ako vánok. V mlieku rozšľaháte žĺtky, pudingový prášok a kryštálový cukor, z ktorého pripravíme puding. Doňho následne primiešame vanilkový cukor a šľahačku. Vopred upečené pláty lístkového cesta vrstvíme a napĺňame týmto sladkým zlatom. Aby bolo dielo dokonané, vrch posypeme práškovým cukrom.
Krémové loptičky
Profiterolles sú klasickým talianskym múčnikom. Málokto však vie, že jeho pôvod pravdepodobne siaha do Francúzska. Ide o drobné pečivo v tvare loptičky s veľkým obsahom polevy vo vnútri i na povrchu. Tradičnou náplňou profiteroll by mal byť tzv. krém šantil a na vrch by sa mala používať pravá čokoláda. Zaujímavosťou však je, že profiteroll sa dá pripraviť aj v slanej podobe. Skúste ho naplniť syrom, tvarohom, duseným mäsom alebo zeleninovým pyré a sami sa rozhodnite, aká chuť vám viac vyhovuje.