Krevety – náročné na čistenie, chutné na jedenie

Mamma mia! Toľko práce a tak málo mäska! Však ste si to už minimálne aspoň raz pomysleli v okamihu, keď pred vás postavili tanier s príšerkami zvanými krevety, gamberi, prawns, škampi… Pravdou je, že tieto oranžovo ružové plody mora sú ozajstný chuťový zázrak a keď mu raz podľahnete, v živote sa ho už nebudete chcieť vzdať. Veď vieme predsa aj vďaka Forrestovi Gumpovi, že existuje toľko spôsobov, ako ich pripraviť! Ako ich ale správne jesť?

Najväčší problém je, že zvyčajne voňavé chutné krevety prichádzajú na stôl vtedy, keď je človek už poriadne vyhladovaný a nedočkavý na túto výbornú morskú špecialitu. Niet preto divu, že aj malý úkon, ako čistenie kreviet, nám zrazu príde ako neprekonateľná úloha. Ako ponechať na krevete čo najviac mäsa, čo sa z krevety môže a nemôže jesť a ako krevety očistiť?

Prvým krokom je odstránenie hlavičky. Krevetie hlavy sa nejedia, ale často sa využívajú napríklad na výborný domáci krevetí vývar. Ale poďme späť k čisteniu krevety. Všimnite si, kde končí hlava a začína hruď. Pomôckou je, že krevety majú zvyčajne na sebe 6 článkov. Čiže si všimneme, kde končí hlava a začína telo krevety – články. Tam hlavu odpojíme od tela. Nasleduje odstránenie panciera nad troma článkami. Krevetu chytíme za nožičky a ľavým nechtom odstránime pancierik. Nožičky môžete pokojne konzumovať, často sa nachádzajú v omáčkach z morských plodov.

Keď už sme odstránili hlavičku, aj stredný pancier, chytíme krevetu pevnejšie a potiahneme za chvost. Týmto spôsobom by sa nám mala kreveta oprostiť aj od zvyšku obalu a ostane nám v ruke len očistená časť.

Krevety môžeme čistiť pred alebo aj po uvarení. Ak čistíte krevety pred uvarením, odstraňujete z  chrbtovej časti aj dlhé, tenké, tmavé ale takmer neviditeľné črievko, vnútornosti z krevety.

Ak ste sa rozhodli krevety variť, nepotrebujete veľa ingrediencií. Stačí vám maslo, cesnak a petržlenová vňať. Na rozpustenom masle necháte chvíľku popražiť cesnak, pridáte krevety a dusíte asi 10 minút. Podávate s petržlenovou vňatkou a, samozrejme, nezabudnite na čerstvé talianske pečivo.

Takto aj čistenie kreviet bude jednoduché a rýchle.

Buon appetito!